Soțul cântăreței Cristina Rus, anchetat de DIICOT în dosarul fraudării SIF Muntenia și SIF Banat-Crișana

Soțul cântăreței Cristina Rus, anchetat de DIICOT în dosarul fraudării SIF Muntenia și SIF Banat-Crișana
Publicat: 08/12/2014, 20:07

B365.ro scrie, citând surse judiciare, că în dosarul fraudării SIF Muntenia și SIF Banat-Crișana ar fi implicate ”persoane cu funcții de conducere în cadrul SIF Banat-Crișana, dar și avocați”, iar prejudiciul estimat se ridică la peste 16 milioane de euro.

Conform Mediafax, procurori DIICOT au făcut luni dimineață 31 de percheziții în București, Ilfov și Arad, la 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar și că s-ar fi implicat în operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Într-un comunicat de presă transmis luni dimineață, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) precizează că procurori de la Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale de Combatere a Criminalității Organizate, au făcut 31 de percheziții în Capitală și în județele Ilfov și Arad, pentru destructurarea unei grupări specializate în infracțiuni de manipulare a pieței de capital, delapidare și spălare de bani.

Conform sursei citate, în perioada 2012-2014, membrii grupării au constituit un grup infracțional care urmărea obținerea de sume de bani de la SIF Banat Crișana SA și SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însușirii/traficării). Ulterior, banii au fost transferați prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde proveniența acestora.

„În acest scop, aceștia au folosit persoane juridice nerezidente, precum și persoane juridice de naționalitate română, la care asociați au fost avocați care au deținut pentru aceștia acțiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condițiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum și disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obținute prin delapidare”, arată procurorii DIICOT.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat și în operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin realizarea mai multor tranzacții în datele de 12, 13 și 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori București.

Anchetatorii spun că mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operațiunile au vizat majorarea artificială a prețului acțiunilor SIF Banat – Crișana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piața principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea și prețul instrumentelor financiare, pentru ca, după operațiunile de pe piața „deal”, prețul acțiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale.

Beneficiarii acestor operațiuni au fost liderii grupării, care și-au consolidat poziția în interiorul SIF Banat Crișana SA, prin deținerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.

În urma perchezițiilor, la sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi aduse pentru audieri 25 de persoane.

Ziarul Financiar scrie că SIF Banat-Crișana (SIF1) este condusă de Dragoș George Bîlteanu, care deține funcția de director general și președinte al consiliului de administrație. Ceilalți membri ai board-ului SIF Banat-Crișana sunt Ștefan Dumitru (vice-președinte), Ion Stancu (membru și în comitetul de audit al SIF-ului), Adrian Petreanu, Valentin Chiser și omul de afaceri libanez Najib El Lakis. Fiul acestuia, Ali H. Lakis a demisionat vineri din funcția de membru neexecutiv în board-ului SIF 1.

Alături de Dragoș Bîlteanu, conducerea executivă a SIF Banat-Crișana este asigurată de Gabriela Grigore (director general adjunct – Departamentul Operațiuni) și Teodora Sferdian (director general adjunct – Departamentul Dezvoltare).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Marele actor a încetat din viață din cauza unui stop cardio-respirator. Moartea lui a îndoliat...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii fabricau arme mortale chiar și în urmă cu 300.000 de ani
×